Algemeen

19 Jul

Water Natuurlijk HD - Water voor weidevogels gevraagd

Regio - Water Natuurlijk wil dat het waterschap Hollandse Delta de weidevogels in de polder Biert op Voorne Putten helpt aan meer water. Het waterschap weigert een peilverhoging toe te staan, terwijl het de wettelijke taak van een waterschap is om ook de natuur in een gebied van voldoende water te voorzien. De weidevogels staan sterk onder druk, de aantallen kelderen al jaren en meer water helpt. Dat weten we onder andere uit de Hoeksche Waard. Lees meer >>

In gesprek met ervaringsdeskundige Gert Huijzers horen we daar meer van. Gert inventariseert als vrijwilliger al zo’n halve eeuw vogels op de Korendijkse Slikken bij zijn woonplaats Goudswaard. Onderdeel van dit gebied van Natuurmonumenten zijn ’s Lands Bekade Gorzen, een weidevogelgebied van ongeveer 125 hectare. Hier brengt hij sinds 2018 ook de weidevogels in kaart.

Gert: “Wat me opviel bij mijn inventarisaties de afgelopen jaren was dat vogelsoorten als Grutto, Tureluur, Kievit en Scholekster sterk reageren op water. In droge jaren concentreerden de broedparen zich op plekken waar het nog wel vochtig was. De oude vogels zijn afhankelijk van een zachte vochtige grond. Ze moeten met hun snavel bodemdiertjes uit de grond kunnen halen. Bij droge grond lukt dat niet. In natte jaren zag ik bovendien een veel grotere spreiding van broedparen over het hele gebied. De ruimte werd veel beter gebruikt met een groter voedselaanbod. De gedachte kwam op dat met een goed waterbeheer de weidevogelpopulatie in ’s Lands Bekade Gorzen een impuls zou krijgen.”

Het watersysteem van de gorzen is aangepast. Er kwamen compartimenten waar het waterpeil per compartiment geregeld kan worden. Windmolentjes en een pomp voeren extra water aan wanneer het peil te veel zakt en overtollig water wordt via overlopen afgevoerd. Zo blijft er water in de greppels staan en de bodem blijft vochtig. Afgelopen voorjaar (2025) voor het eerst en de resultaten waren verbluffend.

Gert: “Ongelooflijk hoe snel de weidevogels reageren. Ik moet m’n waarnemingen nog verwerken, maar ik zie een sterke toename van het aantal broedparen en jongen. Ze zitten meer verspreid en dat maakt de jongen ook minder kwetsbaar voor predatie. Reigers, kraaien en kiekendieven moeten meer moeite doen om de jonge dieren te vinden. Je ziet ook de plantengroei in het gebied veranderen met meer schuilgelegenheid voor de jonge vogels. Het is weer een genoegen om naar de gorzen te gaan en te zien dat het mogelijk is om de negatieve trend van steeds maar dalende aantallen weidevogels te doorbreken.”

Gert Huijzers inventariseert de afgelopen jaren ook insecten. Vlinders, hommels, zweefvliegen, bijen en kevers hebben nadrukkelijk zijn aandacht. Bij de toegang naar zijn gorzen, staat hij even stil. Er is gemaaid en hij moet even kijken of een steenhommelnest in de grond het overleefd heeft. Gelukkig vliegen de Steenhommels af en aan.

Gert: “Je ziet ook het insectenleven in het gebied veranderen, rijker worden. Er is een sterke toename van insecten die in en bij het water leven. En dat is een belangrijke voedselbron voor de jonge weidevogels. Ik verwacht dan ook dat meer jongen volwassen zullen worden. Hiervoor is ook een goede samenwerking met de boeren cruciaal. Weidevogelgebied is ook gewoon boerenland waar gewerkt moet worden. Bij het maaien moet een boer rekening houden met nesten en plekken waar jongen zitten. En het waterbeheer moet ook afgestemd worden op het boerenwerk. De wisselwerking is belangrijk en gaat bijzonder goed”

In de polder Biert zijn alle ingrediënten aanwezig voor eenzelfde succes als op de Korendijkse slikken. Water Natuurlijk roept het waterschap Hollandse Delta dan ook nadrukkelijk op om mee te werken aan een beter waterbeheer. De weidevogels hebben ook de hulp van het waterschap nodig.

Tekst Joost Kievit voor Water Natuurlijk Hollandse Delta

Door: Joost Kievit