Sport

13 Jul

Piet de Vogel wint de Grote Prijs LiquidambarHoveniers vanuit Agen

Door Jan Wagner, PV de Combinatie - Vrijdag 28 juni jl. stond de Internationale vlucht vanuit Agen op het programma. Naast duivencoaches uit Nederland, doen hier ook duivencoaches uit België, Frankrijk,Duitsland, Luxemburg en Engeland mee. Maandagavond 24 juni 2024 werden er door 14 duivencoaches van PV de Combinatie 94 duiven ingekorfd. Lees meer >>

Deze maakten onderdeel uit van totaal ruim 31000 duiven,welke in ruime manden, met diverse vrachtwagens, waarin ze goed worden verzorgd naar de losplaats in Agen, een plaats in Zuid Frankrijk tussen Bordeaux en Pau,hemelsbreed zo’n goede 900 km vanaf Goeree Overflakkee, worden gebracht.

In de vroege ochtend van 28 juni jl. was het nog wat bewolkt, maar om 08.05 uur kwam het sein dat er gelost kon worden en konden deruim 31000 de weg naar hun thuishok beginnen.

Het was over de hele vlieglijn prachtig weer met een kalme noord-oosten wind. De duiven moesten dus tegen de wind in vliegen. Met deze te vliegen afstand is de verwachting dat de eerste duiven een gemiddelde snelheid zouden kunnen behalen van 60 a 65 km p/u, wat betekent dat er op vrijdagavond nog enkele duiven thuis zullen komen.

Het is al een beetje schemer aan het worden als Piet de Vogel met de vaste toeschouwers, broer Ad en Adri Legierse een duif zien aankomen, welke nog een rondje vliegt en dan op het duivenhok land en via het dak van de garage op de klep vliegt en om 22.13.20 wordt geconstateerd. Een gemiddelde snelheid van ruim 63 km per uur en geen enkele duif van PV de Combinatie is sneller en hiermee wint Piet de Grote Prijs Liquidambar Hoveniers. Een zoveelste zege voor deze duivencoach en de duif die dit presteert, is op dit moment de beste duif die Piet op zijn hok heeft. Op alle vluchten die hij als voorbereiding is meegegaan, heeft hij prijs gevlogen.

Het is een 2-jarige doffer en is een volle zoon van 2 beroemde duiven, nl. De Driftkikker x De Barcelonaduivin, welke beiden vele vroege prijzen op de Internationale vluchten hebben gevlogen. Piet had zeker gerekend op deze doffer en had hem uit bijgeloof als 2e getekende gezet. Het is een kleine, erg alerte doffer. Ook een broer van deze doffer vliegt goed en was de week ervoor van Pau de eerste duif bij Piet op het hok.

De doffer heet vanaf nu de “Jonge Driftkikker” en heeft het vertrouwen niet beschaamd.

Piet was bijzonder blij met deze overwinning en de winst van de Grote Prijs Liquidambar Hoveniers en was daarna nog extra in zijn nopjes omdat de 1e Nationaal en 1e Internationaal, behaald door Mees van Ginkel uit Veenendaal,  met een duif die door Piet de Vogel is gekweekt.

Jan Polder pakt vrijdagavond om 5 over elf in het donker en op zaterdagmorgen vroeg om 5 voor half 7 duiven en wint hiermee de prijzen 2 en3 en maakt het podium voor deze vlucht compleet.