Actueel

13 Jul

Oproep gemeente GO: doe mee aan kunstwedstrijd Spuiplein in Middelharnis

Middelharnis - De gemeente Goeree-Overflakkee roept kunstenaars op om mee te doen aan een bijzondere kunstwedstrijd. De uitdaging is om een inspirerend kunstwerk te ontwerpen voor het Spuiplein in Middelharnis. Daarnaast vraagt de gemeente de kunstenaars een visie te maken op de direct omliggende omgeving van het kunstwerk. De kunstopdracht hangt samen met de ontwikkeling van het Spuiplein. Gemeente: Van 9 juli t/m 23 september 2024 kunnen kunstenaars vragen stellen (...) In februari 2025 maakt de gemeente het gekozen ontwerp bekend. De realisatie vindt plaats in de zomer van 2027, na de oplevering van de woningbouw aan het Spuiplein.. Lees meer >>

Op 19 juni 2024 stelde de gemeenteraad het bestemmingsplan Spuiplein Middelharnis vast. Dit bestemmingsplan maakt de herontwikkeling van het Spuiplein mogelijk.

De opdracht

Een ontwerp van een kunstwerk voor het Spuiplein én een visie op de directe omgeving daarvan. Dat is de opdracht die de gemeente met deze wedstrijd bij kunstenaars neerlegt. Het kunstwerk moet in een groene en koele omgeving passen en toegankelijk zijn voor iedereen. Ook moet het kunstwerk passen bij de historie van het Spuiplein. De gemeente vraagt de benodigde vergunningen aan en verzorgt de plaatsing van het kunstwerk.

Wethouder Jaap Willem Eijkenduijn: "Kunst in de openbare ruimte is erg belangrijk voor een levendige en aantrekkelijke leefomgeving. Met deze wedstrijd willen we de historie van het Spuiplein eer aandoen. Daarnaast creëren we een plek waar mensen graag komen."

Planning van de wedstrijd

Van 9 juli 2024 tot en met 23 september 2024 kunnen kunstenaars vragen stellen. De gemeente publiceert alle vragen en antwoorden op 16 oktober 2024. De deadline voor het inleveren van schetsontwerpen en visies is vrijdag 22 november 2024 om 12:00 uur. Daarna beoordeelt een commissie de inzendingen en kiest de ontwerpen die aan de randvoorwaarden voldoen. Deze Commissie bestaat uit vertegenwoordigers van de BIZ Middelharnis, de commissie Omgevingskwaliteit, de Culturele Raad en de afdeling cultuurhistorie van de gemeente.

Publieksverkiezing en realisatie

Gekozen kunstenaars kunnen van 9 december 2024 tot en met 13 januari 2025 kleine aanpassingen doen in hun plan. Daarna maken zij hun ontwerp definitief. Vervolgens vindt er een publieksverkiezing plaats. Inwoners van Goeree-Overflakkee kunnen van 20 januari 2025 tot en met 7 februari 2025 hun keuze kenbaar maken. In februari 2025 maakt de gemeente het gekozen ontwerp bekend. De realisatie vindt plaats in de zomer van 2027, na de oplevering van de woningbouw aan het Spuiplein.

Meer informatie

Voor meer informatie en de volledige voorwaarden, bezoek het participatieplatform van de gemeente: https://bit.ly/kunstwerkspuiplein

Tekst en foto: gemeente Goeree-Overflakkee