Column

11 Jun

11:45

Column Lucas Hartong - Niks zeggen

7 juni 2024, Sommelsdijk -Ook op deze vrijdagmorgen een nieuwe column van Lucas Hartong. Lucas is columnist voor iGOnl, die om de week zijn belevingen en gedachten verwoord in een column. Hartong heeft zijn opleidingen afgerond in de journalistiek en theologie en heeft vijf jaar in het Europees Parlement gezeten. Lucas: "Zo slap als een vaatdoekgestemd, dat dan weer wel. Je moet wat overhebben voor je democratisch verworven recht!...". Lees meer >>

Niks zeggen

Nee, ik ga lekker even niks zeggen over de verkiezingsuitslag van deze week. U heeft er al meer dan genoeg over kunnen lezen her en der en u heeft gesproken. Valt trouwens niet mee hè, die democratie? Nou ja, voorsommigen dan. Met name voor die beetje verzuurde linkse types die het continent helemaal zien stuk gaan doordat mensen met een andere mening nu ook eens aan de beurt zijn om gehoord te worden en mee te besturen. Oeps, toch weer wat gezegd over de uitslag.

Nu wordt het trouwens pas echt spannend in de Brusselse wandelgangen, want: wie gaat met wie in zee? Wordt Ursula weer herkozen tot voorzitter van de Europese Commissie (alstublieft niet, want Pfizergate!) en wie wordt de nieuwe voorzitter (m/v) van het Europees Parlement? Gaan deconservatieven samen met de rechtsen in één rechtsconservatief blok dat dan direct de tweede of derde fractie in het EP wordt qua grootte? Gooien de Franseliberalen de VVD eruit, omdat ze met Geert's PVV in één kabinet zijn gaan zitten? Vragen, vragen…

Wel leuk dat de internationale media de afgelopen weken de weg naar mijntelefoon wisten te vinden. Als oud-politicus weet je waar je moet kijken, hoede procedures en hazen lopen en kun je kanttekeningen plaatsen bij deactualiteit. Dan proef je bij de journalisten geregeld de drang om tóch te proberen iets negatiefs te vinden over ‘de populisten'. Dat zal ongetwijfeld zoaf en toe lukken, want geen enkele politieke partij is brandschoon en perfect georganiseerd, maar het is een drang van ‘het kan toch niet waar zijn dat die populisten ook maar gewoon hardwerkende mensen zijn die de samenleving proberente beschermen tegen radicalisme?’ Dat werk dus en dan blijk ik best redelijk te zijn als ouwe populist.

Zit ik toch alwéér na te kaarten over die verkiezingen! Nou ja,ander nieuwtje dan. Het Norovirus heeft uiteindelijk ook mij te pakken gehad. Wat een drama zeg! Dagen- en nachtenlang van slag af, maar het gaat gelukkig weer de goede kant op. Zo slap als een vaatdoek gestemd, dat dan weer wel. Je moet wat overhebben voor je democratisch verworven recht! En verder in het nieuws: naar de inloopmiddag van de oude technische school in Middelharnis geweest. Dat was lachen hoor! Met een enorm hoog ‘participatiedingetje' gehalte. De gemeente heeft al lang de beleidslijn bepaald en wij burgers mochten voor het likje democratie-verf ook even wat komen ‘participeren'. Prachtig opgezet allemaal, maar het heeft naar verwachting precies nul effecten we zijn als belastingbetaler weer ettelijke duizenden euro’s aan ‘externeuitbesteding’ verder. In ieder geval mag de muziekschool tot 2027 in het pand blijven. De hardste noten daarover zijn tenminste gekraakt.

En na al deze enerverende avonturen van de afgelopen twee wekenkan ik alleen maar verzuchten: bent u ook al zo toe aan vakantie? Helaas kunt u dit weekend en komend weekend heteiland niet op of af aan de kant van het Hellegatsplein. Ze zijn waternstige wegaanleg-foutjes aan het herstellen daar. Diepe zucht.

Lucas Hartong.