Column

1 Jul

Column Lucas Hartong - Het bordes

Sommelsdijk - Sommelsdijk -Ook op deze vrijdagmorgen een nieuwe column van Lucas Hartong. Lucas is columnist voor iGOnl, die om de week zijn belevingen en gedachten verwoord in een column. Hartong heeft zijn opleidingen afgerond in de journalistiek en theologie en heeft vijf jaar in het Europees Parlement gezeten. Lucas: ...komende dinsdag is het zover! Het nieuwe Nederlandse kabinet op het bordes bij de weledele heer Van Oranje. Ik moet zeggen dat ze het best goed hebben uitgekiend, want in een groot deel van de Nederlandse straten kleurt het toch al oranje.... Lees meer >>

Het bordes

Nou, lieve mensen… komende dinsdag is het zover! Het nieuwe Nederlandse kabinet op het bordes bij de weledele heer Van Oranje. Ik moet zeggen dat ze het best goed hebben uitgekiend, want in een groot deel van de Nederlandse straten kleurt het toch al oranje.  

De weg naar dat nieuwe kabinet was niet eenvoudig, maar viel uiteindelijk nog mee. Er zijn geen records gebroken qua formatietijd en voor zover bekend in het servies van de Tweede Kamer nog compleet en ongebroken. Ondanks de vreemde sprongen van Pieter Omtzigt staat er straks dus een kabinet. Ik heb zelfs bij de twijfelaars al gehoord: “Alles beter dan wat we hadden en Timmermans was helemaal een ramp geweest". Nou, dat biedt vast een beetje hoop.

Deze afgelopen week waren er hoorzittingen in Den Haag. Kamerleden mochten de beoogde bewindspersonen over van alles bevragen, maar uiteraard liefst over hun portefeuilles. Daaraan ontbrak het helaas schromelijk. De linkse oppositiefracties, die nog steeds niet kunnen verkroppen dat zij niet aan de macht zijn gekomen, bestookten de beoogde ministers en staatssecretarissen met eh… feitelijke vragen? Nee. Kritiek? Uiteraard, maar het was veel erger dan dat. Het was op zeer laag niveau ‘bashen’ en bij gebrek aan feiten nepnieuws verzinnen en ongefundeerd bagger uitstrooien. De beelden die ons land in gingen waren weinig verheffend.

Dat lot trof bepaald niet uitsluitend het PVV smaldeel in het nieuwe kabinet. Ook de BBB'ers moesten eraan geloven. Beoogd minister van landbouw Femke Wiersma was zo goed voorbereid dat ze de vragenstellers onder schoffelde met haar reacties. Links boos, zoals wel vaker als ze met feiten om de oren worden geslagen. Lastig die democratie als het niet loopt zoals jij wilt, maar dat is ons helaas al in ruime mate bekend van het socialisme. Ook beoogd minister van Volksgezondheid en vicepremier Fleur Agema diende de vragenstellers goed en netjes van repliek. Niet eenvoudig, want een woord als ‘racistisch' schoot ontelbare malen uit de mond van bijvoorbeeld Ines Kostic, Partij voor de Dieren. Nooit geweten dat koeien, paarden en huisdieren zo’n politieke vertegenwoordiging nodig hebben, maar dat terzijde.

Fleur Agema, jarenlang één van mijn zeer gewaardeerde oud-collega's, antwoordde dat zij nooit enig racisme was tegengekomen binnen haar partij. Dat beaam ik, want ben het al die jaren evenmin tegengekomen en geloof mij maar als ik zeg dat ik heel goed weet wat racisme is. Wat ik wél door al die jaren heen ben tegengekomen is wegkijken van Jodenhaat door de linkse partijen, waaronder Partij voor de Dieren. Ik noteerde financiële steun aan Palestijnen, haat tegen Israël, zwijgen over extreemlinks en islamitisch geweld in ons land en wereldwijd alsmede het toe blijven staan van onverdoofd slachten (hallo, dierenrechten?!). Wellicht dat de dierenpartij eens een fatsoenlijke spiegel moet aanschaffen.

De beëdiging van het kabinet mocht ook niet op komende maandag vallen, want dan is het herdenking van de slavernij, Keti Koti. We werden er de afgelopen dagen mee gespamd, want de voorzitter van de Tweede Kamer, Martin Bosma, was uitgenodigd maar toch weer niet ‘want PVV’ en daarom petitie tegen komst Bosma en och arm, herrie en kabaal. Er bleek zelfs gelobbyd door leden van het oude kabinet om vooral de heilige dag Keti Koti niet te ontheiligen met democratische staatszaken. Let wel: wat gebeurd is in lang vervlogen tijden is vreselijk, maar behoort niet de dagelijkse gang van zaken van nu te bepalen. Wie wil herdenken: prima. Wie een kabinet wil beëdigen: ook prima. Afijn, het wordt dus dinsdag. Zonder Bosma en met een idiote oververtegenwoordiging door het oude kabinet Rutte. Politiek dingetje dus.

Willem-Alexander en Maxima hebben ’s avonds weer wat te bespreken met elkaar. Of ze nemen wellicht een lekker hapje en drankje en genieten van het mooie weer op hun bordes. Gaan wij dat ook doen, zoals ieder normaal mens doet.

Lucas Hartong.