10 januari 2018, Oude-Tonge - Traditiegetrouw op de eerste zaterdag van het nieuwe jaar werd het Flakkeese atletiekjaar geopend met de Westrakmijlenloop in Oude-Tonge. In het verleden is de loop niet gespaard gebleven van winterse omstandigheden maar met zeven graden en windkracht was het uitstekend loopweer voor de deelnemers aan de 5 of 10 Engelse Mijlen (8/16km). Lees hieronder een verslag door één van de leden van de atletiekvereniging.

"Om 13u klonk het startschot voor de 16km, het was Ricardo Sint Nicolaas die al gelijk een gat sloeg op de rest van het veld waarin ieder op zijn of haar eigen tempo op weg ging. Sint Nicolaas zette twee weken geleden met 54.26min al een hele scherpe tijd neer op deze afstand. Via de Hoek van Sint Jaepe ging het richting de Grevelingendam waar kort voorbij 'Meerzicht' de route terugboog. De lopers hadden er hier 10km opzitten en Sint Nicolaas zette met 34.25min een strakke doorkomsttijd neer, tegelijk was duidelijk dat een verbetering van zijn PR er niet in zat. "In die wedstrijd liep ik in een groepje met veel strijd, nu moest ik alles alleen doen, dat scheelt". Freek Goedhart was de nummer twee in de wedstrijd, hij passeerde het 10km-punt in 36.47min, een geruststellende voorsprong voor Sint Nicolaas die het afmaakte en als eerste finishte na 55.35min. "Als Oude-Tongenaar is het extra leuk om deze thuiswedstrijd te lopen, en met de winst is het nieuwe jaar gelijk goed ingezet". Goedhart finishte als tweede na 59.47min, een prima resultaat van de Dirkslander die drie weken geleden de marathon van Spijkenisse liep. Maurice Pieterson uit Leiderdorp completeerde het podium met 1.01:42. Judith van Groningen won de dameswedstrijd in 1.20:42.

Op de 8km, die een kwartier later van start was gegaan, was het Maikel Peeman die er een sterke one-man-show van maakte, al na enkele kilometers had hij een enorm gat op Eric Wolfert en Edwin Stolk die hun ploeggenoot al bij de start lieten gaan. "De eerste km ging in 3.26min, dan loop je 17,5 km/h en dan zie je Maikel al 20sec voor je, daar is geen houden aan!", aldus Wolfert die na 2km een gaatje sloeg op Stolk en alleen verder ging. Peeman had geen weet van wat er achter hem gebeurde, hij raasde met een tempo van 19 per uur over het parcours en kon de overwinning iets eerder opeisen dan gedacht, om precies te zijn na 22.29min. De eindstreep was namelijk al getrokken na 7,1km, achteraf bleek het startpunt niet juist te zijn waardoor de route te kort werd. "Ik wilde eigenlijk nog gaan versnellen om een mooie slotkilometer neer te zetten maar dat hoefde dus niet meer. Ik ben in ieder geval heel tevreden over mijn tempo, dit hoop ik in februari op het NK 10km door te trekken". Wolfert, die deze loop zag als trainingsprikkel, werd tweede in 25.47min, Edwin Stolk liep een sterke wedstrijd en werd kort daarachter derde in 25.54min. Janita van der Have was met 32.21min de snelste dame op de korte afstand.

Zondag 7 januari werd de Halve van Westvoorne gehouden met daarbij ook een 10km wedstrijd. Ruud Goedhart kwam daarop namens AV Flakkee in actie. De 23-jarige atleet heeft vorig jaar mooie resultaten laten zien, zo was er een knappe 38.35min op de 10km. Het parcours in Westvoorne is erg mooi qua natuur, maar met een passage over het strand is het niet geschikt voor een snelle tijd. Goedhart liep sterk, halverwege passeerde hij op de vierde plaats en even later liep hij zelfs als tweede. "Er was even onduidelijkheid over een afslag, de nummers twee en drie waren verkeerd gestuurd en met een gelukje was ik dus aangesloten, ik zat lekker in de wedstrijd en kon ze goed volgen". Met een snelle slotkilometer finishte Goedhart na 40.41min als vierde. "Ik heb mijn medevluchters toch maar voorgelaten in de laatste meters, als ze niet verkeerd waren gestuurd had ik er waarschijnlijk niet bijgekomen". Een sportief gebaar van de Flakkeeënaar waar we zeker nog vaker van gaan horen."