Ooltgensplaat - Op dinsdag 1 augustus was het dan zover. Na diverse vertragingen was er de officiële opening van de nieuwe natuurspeelplaats 'Bûûtenplaets' en de nieuwe trailerhelling aan de Galathese Haven (Mariadijk) te Ooltgensplaat. De Galathese Haven aan de noordzijde van het Volkerak biedt na de ontmanteling van de oude helling, één van de weinig overgebleven mogelijkheden voor sportvissers om in dit gebied hun boot te water te laten. Er is, op beide projecten, onvermoeibaar hard gewerkt de afgelopen periode en dit werd bekroond met een officiële opening door dhr. Marteijn, bestuursvoorzitter Sportvisserij Zuidwest Nederland, dhr. Arend-Jan Van der Vlugt, wethouder Gemeente Goeree-Overflakkee en dhr. Wim Noordzij van Stichting Bûûtenplaets. Lees hieronder verder.

Opening Bûûtenplaets

Om 10:30 uur was er, na een welkomswoord door Wim Noordzij de openingshandeling bij Stichting Bûûtenplaets van de natuurspeelplaats, door wethouder Arend-Jan van der Vlugt. De Stichting, veel vrijwilligers en divers (Flakkeese!) bedrijven kwamen op de been om dit project te realiseren op een plaats die daar lang op heeft liggen wachten. De Galathese Haven is een langlopend project, waar uiteindelijk echt iets moois van gemaakt is. De bedoeling is dat dit gebied nog meer wordt uitgebreid en aangepast, zodat ook dit deel van Goeree-Overflakkee weer drukbezocht gaan worden, door bewoner en recreant.

De stichting heeft inmiddels ook een mooie samenwerking afgesloten met Outdoor Westvoorne-Grevelingen. De beide partijen gaan nieuwe activiteiten ontwikkelen bij het Volkerak Zoommeer, onder de naam 'Buutenspel', 'Buutensport' en 'Buutenwater'. Vanaf 1 augustus 2017 zullen gedurende de vakantieperiodes en tijdens de schoolperiode op woensdagmiddag en in de weekenden 'Instuifmiddagen' georganiseerd worden. Elke instuif wordt er weer een andere activiteit aangeboden, dit afhankelijk van het weer en het aantal deelnemers.

Bekijk HIER een interview met Wim Noordzij van de stichting. Door 'De Huiskamer van Flakkee'. Lees HIER het persbericht van de officiële opening door de wethouder.

Nieuwe trailerhelling

De opening van de nieuwe trailerhelling aan de Galathese Haven te Ooltgensplaat volgde op de opening van de natuurspeelplaats. Na een openingswoord van dhr. Marteijn, bestuursvoorzitter Sportvisserij Zuidwest Nederland en een toespraak van wethouder Arend-Jan Van der Vlugt, geschiedde de openingshandeling. De bestaande trailerhelling in de Galathese Haven voldeed niet meer aan de eisen van een moderne trailerhelling en werd daardoor nauwelijks gebruikt. Door de onthulling van een informatiepaneel door de drie partijen werd de trailerhelling officieel geopend.

Volkerak-Zoommeer; (inter)nationaal roofviswater

‘Het Volkerak-Zoommeer is een van de belangrijkste en meest bezochte (inter)nationale roofviswateren van Nederland. Veel sportvissers, waaronder veel Belgen en Duitsers, trekken dit water op om met name op snoek, snoekbaars en baars te vissen. Daarom is het zo belangrijk dat hier een goede trailerhelling ligt’, stelt Eric Marteijn in zijn openingswoord. Het bereik- en bevisbaar houden van moeilijk te bereiken viswateren is één van de doelstellingen uit het nieuwe beleidsplan ‘Samen Naar Buiten’ van Sportvisserij Zuidwest Nederland.

Prachtig resultaat

Volgens wethouder Van der Vlugt is de vernieuwde trailerhelling een unieke voorziening aan de oostkant van het eiland: “Deze helling maakt de Galathese Haven aantrekkelijker voor inwoners, toeristen en de sportvisserij! Door met verschillende partijen samen te werken en de handen ineen te slaan hebben we dit prachtige resultaat bereikt!”

Ook voormalig Paviljoen-eigenaar Hans Bal kijkt tevreden terug op een mooie samenwerking. "Ik ben er blij mee en trots op, wat we in vier jaar Sluishaven bereikt hebben. In april hebben we het paviljoen overgedragen aan de familie Samuels en zij hebben er sinds vandaag twee mooie trekpleisters bij. Ik wens hen veel succes met deze nieuwe facetten van hun bedrijf. Mooie samenwerkingen hebben op het mooiste plekje van het oostelijk deel van Goeree-Overflakkee geleidt tot mooie resultaten"

Financiering

Sportvisserij Zuidwest Nederland, Paviljoen Sluishaven en gemeente Goeree-Overflakkee financieren gezamenlijk de nieuwe trailerhelling. De investering van de gemeente is onder andere mogelijk vanuit het gebiedsprogramma ‘Gaan voor Goeree-Overflakkee’. In dit programma werken de provincie Zuid-Holland en de gemeente samen aan het versterken van recreatie en toerisme op Goeree-Overflakkee. Daarnaast draagt ook Sportvisserij Nederland haar steentje bij vanuit het subsidiefonds ‘Verbetering van sportvisserijmogelijkheden’.

Meer informatie

Voor meer informatie over de vernieuwde trailerhelling kunt u contact opnemen met Sportvisserij Zuidwest Nederland via dit mailadres.