20 november 2017, Middelharnis - Vrijdag werd de Groene Cirkel Duurzame en Innovatieve Landbouw en Voedselketens gestart. Deze cirkel is een initiatief van de provincie Zuid-Holland, de gemeenten in de Hoeksche Waard en op Goeree-Overflakkee en Rabobank Het Haringvliet. Namens de agrarische ondernemers hebben Novifarm en Van Putten Agro B.V. meegedacht. Lees hieronder meer.

Niet alleen praten maar concreet iets doen

Het doel is om niet alleen met elkaar te praten over de uitdagingen die er zijn in de agrarische sector, maar echt in actie te komen om op een duurzame en innovatieve manier de economische positie van de boeren in de Hoeksche Waard en op Goeree-Overflakkee te verbeteren en te zorgen voor een toekomstbestendige sector.

“Er gebeurt al veel in onze regio en tegelijkertijd vond iedereen dat de samenwerking tussen alle partijen een nieuwe impuls kon gebruiken. Vandaag hebben we een start gemaakt met het bouwen van een constructief platform voor regionale agrarische ondernemers. Mede via dit platform kunnen zij straks duurzame en innovatieve investeringen doen die leiden tot een beter bedrijfsresultaat. In de aanloop naar deze bijeenkomst hebben we al gemerkt dat een verdere samenwerking echt de sleutel tot succes is. Geïnspireerd door andere Groene Cirkels zijn we op deze manier aan de slag gegaan. We zien de Groene Cirkel als aanvulling op bestaande initiatieven en instanties, en willen een stimulans geven aan alle goede ideeën die er zijn. Het begin is er!” vertelt Renata Brabander, directievoorzitter van Rabobank Het Haringvliet.

Klein beginnen en veel bereiken

Na de lunch vonden er workshops plaats die de aanwezige ondernemers inspireerden. Er werden goede discussies gevoerd over circulair ondernemen en het rendabel maken van biobased businessmodellen. Koen Nouws Keijen van Diverzio informeerde de gasten over zorgpartijen als mogelijke lokale afzetmarkt. Nieuwe inzichten werden hierin gedeeld. Gepassioneerde verhalen van lokale ondernemers zetten anderen aan het denken in de workshop over korte ketens. Ook werd te meer duidelijk hoe belangrijk zichtbaarheid van de sector voor de consument is. Hoe zorgen we ervoor dat lokale producten ook lokaal geconsumeerd worden? Nog een onderwerp waar intensief over gesproken is. En Energieke Regio vertelde over duurzame energie als uitgangspunt voor het bedrijfsleven. Door deze kennis met elkaar gedeeld te hebben zijn er diverse ideeën ontstaan die lokale ondernemers verder helpen in hun zoektocht naar een duurzame, rendabele en toekomstbestendige onderneming.

Groene Cirkel als onderdeel nieuwe missie Rabobank
Het initiatief voor de lokale Groene Cirkel past in de nieuwe missie van Rabobank om een bijdrage te leveren aan voldoende, gezond voedsel voor iedereen, duurzame landbouwgronden en een eerlijke prijs voor landbouwproducten: Banking for Food.

Het vervolg
De komende weken wordt alle verkregen input verwerkt en wordt er een vervolg gepland. Is uw interesse gewekt voor de Groene Cirkel Innovatieve Landbouw en Voedselketens? Neem gerust contact op via (0186) 89 20 00 of via de mail.