19 september 2017 - Uit monitoring blijkt dat in een deel van de sloten op Goeree-Overflakkee waterplanten ontbreken. Als bij nieuwe oevers planten geplant worden, dan slaan die soms niet aan. Waarom de plantengroei precies achterblijft is niet duidelijk. Waterschap Hollandse Delta: "Daarom gaan we praktijkonderzoek doen". Lees hieronder meer.

Mannen doen onderzoek naar plantengroei onder waterTekst een foto © waterschap Hollandse Delta.

Een data- en literatuuronderzoek heeft informatie opgeleverd over welke factoren kunnen leiden tot de slechte toestand van de onderwatervegetatie. Mogelijk is er sprake van een combinatie van oorzaken zoals grote schommelingen in chloridegehalte, toxiciteit van de bodem, de aanwezigheid van graskarpers, grote verschillen in peilen ed. Maatregelen die tot nu toe genomen zijn, zoals de aanleg van natuurvriendelijke oevers blijken niet of nauwelijks effect te hebben.

Onderzoek

Dit najaar starten we met laboratoriumexperimenten waarbij gekeken wordt wat het effect van zout en vertroebeling is op de ontwikkelingen van verschillende soorten waterplanten.
Daarnaast worden in het voorjaar op verschillende locaties veldexperimenten uitgevoerd om de effecten van de verschillende factoren vast te stellen.
Bij de praktijk proeven wordt gewerkt met afrastering, waardoor bijvoorbeeld factoren als vis en of stroming kunnen worden buiten gesloten.

Doel van deze praktijk proeven zijn:

  • Inzicht te krijgen in de mate van bijdrage van de verschillende factoren, waar van vanuit eerdere studies wordt vermoed dat deze de ontwikkeling van de planten die onder water groeien negatief beïnvloeden op de vegetatieontwikkeling.
  • Het voorstellen van maatregelen om de ontwikkeling van planten die onder water groeien te ontwikkelen.

Het uiteindelijk doel van de experimenten is kijken of de huidige KRW-doelen voor de onderwaterplanten haalbaar zijn of moeten worden aangepast.