19 januari 2017, Ouddorp - Ouddorp Kust Ruimte Rust is het nieuwe jaar meteen begonnen met veranderingen: "We een samenwerking aangegaan met Vereniging voor Natuur- en landschapsbescherming Goeree-Overflakkee (NLGO)." Iedereen weet: samenwerken maakt sterker. Daarom hebben ze de handen ineen geslagen met Vereniging voor Natuur- en Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee (NLGO). "Allebei zetten we ons in voor het behoud van de kwaliteit van het landschap op de kop van het eiland. OKRR (Ouddorp Kust Ruimte Rust) wordt een werkgroep binnen de NLGO. Inmiddels zijn we een serieuze gesprekspartner voor de gemeente als het gaat om de recreatiebebouwing. Dit hebben we mede te danken aan het groot succes van de informatieavond op 25 oktober vorig jaar." Lees hieronder verder.

OKRR is een spontaan burgerinitiatief met een grote en betrokken achterban. Zo’n burgerinitiatief heeft voor- en nadelen. "We zijn goed ingevoerd in de processen die spelen op de kop als het gaat om de recreatiebebouwing en ontvangen veel steun van diverse maatschappelijke organisaties zoals Natuurmonumenten, Zuid Hollands Landschap en de Milieufederatie. We hebben goede juristen die ons kunnen adviseren. Er is echter ook een nadeel aan onze informele organisatievorm: we zijn geen vereniging of stichting en daarom is het lastig te procederen als dat nodig is. We hebben geen echte ‘leden’ en dus ook geen democratische beslisstructuur. Ook zien we dat het burgerinitiatief rust op de schouders van een beperkt aantal mensen en dat is een kwetsbare situatie.

Vanuit die optiek hebben we vanuit OKRR gezocht naar samenwerking met anderen op het eiland die strijden voor dezelfde schoonheid, ruimte en rust op de kop van Goeree Overflakkee. Vooral NLGO viel ons direct op. Zij zetten zich al meer dan 37 jaar succesvol in voor de natuur en het landschap van het eiland. En in feite strijden zij voor hetzelfde als wij.

Na een aantal gesprekken bleek dat we elkaar heel goed kunnen versterken: NLGO is een formele en al lang bestaande organisatie die strijd voor de natuur en het landschap op het hele eiland. NLGO is een officiële vereniging met een bestuur, een algemene ledenvergadering en een prachtig blad: de Sterna. En ze hebben heel veel ervaring als het gaat om planologie en advisering aan de gemeente bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen.

Daarom is besloten om samen verder te gaan. OKRR wordt een werkgroep binnen NLGO. Zij houdt haar eigen ‘activistische’ karakter en zal binnen de vereniging NLGO doorgaan onder de naam Werkgroep Burgerinitiatief Ouddorp Kust Ruimte Rust, afgekort als OKRR. We gaan er vanuit dat de samenwerking zal leiden tot een nog effectievere bescherming van de natuurwaarden voor het hele eiland!"