Middelharnis/Stellendam - Donderdag 15 juni 2017 werd alweer voor de 18e maal de Molenloop Stellendam georganiseerd waarbij de afstanden 5km en 10km waren. De 10km staat bekend om het afwisselende parcours met halfweg de mooie passage door de Scheelhoek. De Flakkeese inbreng was ook dit jaar groot maar men kon niet voorkomen dat de winst ging naar Goos Speksnijder uit Spijkenisse die na 36.41 als eerste aankwam. Lees hieronder een verslag door één van de leden van de atletiekvereniging.

"De wind was misschien wel de venijnigste factor tijdens de Molenloop voor de 49 lopers op de 10km en de 29 op de 5km die om 19.30 van start gingen vanaf de Molenkade. Op de 5km was het Chris Kievit uit Oude-Tonge die met 19.59min als eerste finishte, hij had daarmee een riante voorsprong op Marco Vendeloo (21.27) uit Hellevoetsluis en Kees Akershoek (22.34) van de organiserende Stellerunners. Op de 10km zagen we veel Flakkeese lopers in de voorhoede, Freek Goedhart en John Arensman waren de sterkste ijzers in het vuur maar ook Arco Melissant, Leonard van Putten en André Melissant lieten zich goed van voren zien. Er was echter één man die al vroeg in de wedstrijd de leiding nam, dat was Goos Speksnijder, de atleet van AV Spark uit Spijkenisse is geen onbekende op Flakkee waar hij vaak wedstrijden loopt. Goedhart en Arensman kregen het gat niet meer dicht en zo won Speksnijder na 36.41, Goedhart werd met 37.53 tweede, voor Arensman met 37.59. Judith van Groningen zorgde wel voor Flakkees succes, zij pakte de winst bij de dames met een scherpe tijd van 48.16.

In het Brabantse Rijsbergen werd zaterdag 16 juni de Bavoloop 10km georganiseerd. Een wedstrijd waar al jaren de Belgische en Nederlandse toppers de strijd uitvechten. In deze 30e editie behoorden Ricardo Sint Nicolaas, David Bouman en Eric Wolfert tot de genodigde lopers. "Het is jammer dat we de Molenloop niet konden lopen maar dit is ook prachtig", aldus Sint Nicolaas. Om 19u klonk het startschot en met de temperatuur boven de 25 graden was het afzien op de vijf lokale ronden door het sfeervolle dorp. Vooraan rekende Colin Bekers (31.17) uit Teteringen af met de Marokkaan El Hammaz (31.35) en de Belg Bouciki (32.25). Sint Nicolaas liep heel de wedstrijd sterk mee in de tweede groep met o.a. Huub Maas en Alwin Roovers, mannen van naam! "Ik kon prima mee met deze mannen al werd het na 6km erg zwaar en begonnen er ook gaten te vallen". Sint Nicolaas liep zodoende de laatste kilometers alleen maar bleef de concurrentie in het vizier houden en met een sterke eindsprint finishte hij als tiende in 33.28min, slechts 12sec achter de nummer zes, Melvin Franken. "Door de warmte verlies je wel wat tijd, maar daar hadden we allemaal last van, ik kan heel tevreden zijn met deze prestatie in zo'n sterk veld". Bouman liep 6km samen op met Wolfert die het vanaf dat punt moeilijk kreeg en een gaatje moest laten. Bouman finishte in 35.05min en Wolfert volgde kort daarachter in 35.39min. Na afloop bleek het parcours zo'n 150m te lang, wat zo'n 20-30sec scheelt.

Om 21.30u op dezelfde avond klonk voor Maikel Peeman het startschot in het Belgische Ertvelde waar hij op de baan een 3000m liep. Deze wedstrijd was zeer sterk bezet en er werden hazen ingezet, atleten die op kop van de groep een afgesproken tempo lopen om zo andere atleten naar een snelle tijd te loodsen. Peeman had 8.30min in gedachten en dat was precies het tempo van de haas. "Dat was ideaal, ik kon lekker volgen en de eerste vier rondjes ging het perfect", daarna zakte het tempo wat waarop Peeman zelf besloot een versnelling door te voeren. Dat pakte goed uit, Peeman haalde een paar te snel gestarte atleten in en ging in een ideale positie de laatste ronden in, een verbetering van zijn persoonlijk record (8.33) was absoluut mogelijk! De Sommelsdijker liep een fantastische slotronde en dook zo nog net onder de 8.30 met 8.29:54. "Weer 4sec van mijn PR af, heerlijk!"

Foto: Freek Goedhart (l) en John Arensman (r) zij aan zij rond 8km in de Molenloop Stellendam.