Middelharnis - Tijdens de laatste vergadering op 6 juli 2017, voor het zomerreces, werd allereerst afscheid genomen van raadslid Ron de Rover (ChristenUnie). Hij werd hierbij toegesproken door zowel de heer Tuk, fractievoorzitter van de ChristenUnie, als door de burgemeester. De heer De Rover ontving uit haar handen een Koninklijke onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Vervolgens werd een nieuw raadslid benoemd in de persoon van Maas Koese, de eerstvolgende op de lijst van de ChristenUnie. Voor het spreekrecht hadden zich zeven insprekers gemeld. Zes daarvan spraken in bij het betreffende onderwerp in de beeldvormende fase. Alleen de heer Swaneveld sprak in bij het agendapunt spreekrecht over de kwestie Labee-gemeente. Vervolgens maakten twee raadsleden gebruik van de mogelijkheid om mondelinge vragen aan het college te stellen: de heer De Vos (VKGO) stelde vragen over de toegankelijkheid van Goeree-Overflakkee en de heer Herweijer (SGP) over een optreden van rapper Jebroer in de Kreek. Deze vragen werden beantwoord door het college. Lees hieronder verder.

Beeldvormende fase

In de beeldvormende fase werd eerst gesproken over de Toeristisch-recreatieve visie Goeree-Overflakkee 2025. Hierbij kwam eerst een inspreker aan de beurt: de heer Tanis namens de VEERO. Vervolgens werd de visie gepresenteerd door de heer Verheijden. Na de beraadslaging werd vervolgens geconcludeerd dat het voorstel geagendeerd kan worden in de oordeelsvormende fase van de volgende vergadering. Hierna kwam de Windlocatie Battenoord in behandeling. Hierbij waren vier insprekers die allereerst hun bijdragen gaven: de heer Kom namens de dorpsraad Oude-Tonge, de heer Hartog, de heer Van Buren en de heer Middelbos namens Coöperatie Deltawind U.A. Na de beraadslaging werd over dit voorstel geconcludeerd dat het voorstel geagendeerd kan worden in de oordeelsvormende fase van de volgende vergadering. De heer Eijkenduijn (PvdA) diende tijdens de behandeling een motie in met betrekking tot een onderzoek naar de windlocatie Polder Diederik. Deze motie werd verworpen met alleen voorstemmen van de fracties van PvdA, Eiland van Vrijheid en VKGO, de heer Wilstra (SGP) en de VVD (met uitzondering van mevrouw Rijerkerk-Andriesen). Hierbij werden stemverklaringen afgelegd door de heer Heintjes (VKGO), de heer Van Alphen (Eiland van Vrijheid), de heer Tuk (ChristenUnie) en de heer Herweijer (SGP). Vervolgens werd gesproken over het Windpark Oostflakkee. Ook dit voorstel kan worden geagendeerd in de oordeelsvormende fase van de volgende vergadering. Tot slot werd in de beeldvormende fase gesproken over Fort Prins Frederik. Hierbij sprak allereerst mevrouw Borgdorff in. Er was geen besluitvorming verbonden aan dit onderwerp.

Oordeelsvormende fase

In de oordeelsvormende fase is achtereenvolgens gesproken over het Meerjarenperspectief Grondbedrijf 2017, de Jaarstukken 2016, de Realisering van de schoolcampus beroepsonderwijs Middelharnis en de Optimalisatie van het wagenpark. Na de beraadslaging kon met elk van deze voorstellen direct en unaniem worden ingestemd. Het op verzoek van de heer De Vos (VKGO) naar de oordeelsvormende fase teruggehaalde Geurgebiedsvisie en geurverordening Boomvliet Dirksland werd vanwege de tijd niet meer behandeld en komt de volgende vergadering terug.

Besluitvormende fase

In de besluitvormende fase is achtereenvolgens unaniem ingestemd met de Havenbeheersverordening Goeree-Overflakkee, de Verordening elektronische kennisgeving Goeree-Overflakkee, de Correctie van het bestemmingsplan Westhavendijk 7 te Middelharnis, de Begroting 2018 van DCMR, de Arbeidsvoorwaardenregeling griffie Goeree-Overflakkee 2017 en de benoeming van de heer Tuk (ChristenUnie) tot lid van de commissie die functioneringsgesprekken met de burgemeester houdt.

Officiële publicatie van de daarvoor in aanmerking komende besluiten volgt nog. De raadsvergadering is na te kijken en luisteren via deze link. De eerstvolgende raadsvergadering staat gepland op donderdag 31 augustus 2017 vanaf 19.30 uur in Bestuurscentrum Het Rondeel aan de Dwarsweg 40 in Middelharnis.

Zomerreces gemeenteraad

Na de raadsvergadering van donderdag 6 juli 2017 start het zomerreces. In de periode tot eind augustus zijn er geen raadsvergaderingen. De eerstvolgende raadsvergadering na het zomerreces, is op donderdag 31 augustus. De vergadering van het presidium, waarin deze raadsvergadering wordt voorbereid, is op dinsdag 22 augustus.