Melissant - Dat de filmavonden van stichting WO2GO steeds populairder worden, blijkt wel uit de bezoekersaantallen. De eerste avond van het nieuwe seizoen in september jl. was namelijk al dusdanig snel volgeboekt, dat de organisatie besloot om dezelfde film op een latere datum nog eens te vertonen. Ook dit bleek weer een succes, want de zaal was weer goed gevuld met dankbare mensen, die toch nog de filmavond konden bijwonen. Helaas heeft het succes ook een keerzijde, want door de grote opkomst bleek de nieuwe zaal een probleem te geven met het zicht op het scherm. Hierdoor was de organisatie genoodzaakt om weer op zoek te gaan naar een locatie. Gelukkig is deze al weer snel gevonden en wordt de volgende (gratis) filmavond georganiseerd op vrijdagavond 8 december 2017 in verenigingsgebouw de Poort in Melissant. Lees hieronder verder en reserveer.

Zwarte Soldaten
Het onderwerp voor deze avond is een onderdeel van wat tegenwoordig wordt aangeduid als het foute immateriële erfgoed van de Tweede Wereldoorlog. In de jaren na deze wereldoorlog bleek pas hoeveel Nederlandse mannen vrijwillig hadden gekozen voor een uniform bij de elitetroepen van de Waffen SS. Het precieze aantal is nooit helemaal duidelijk geworden, maar ligt vermoedelijk zo rond de 23.000. Met dit aantal leverde Nederland het grootste aantal vrijwilligers bij deze zo beruchte Duitse eenheid van alle West-Europese landen. Vele tientallen jaren worstelde Nederland met het vraagstuk van de collaboratie. Pas de laatste jaren is er voor het foute immateriële erfgoed van de Tweede Wereldoorlog, waarvan collaboratie een onderdeel is, meer aandacht gekomen. Een documentaire zoals de te vertonen “Zwarte Soldaten” van Joost Seelen (is met een Gouden Kalf bekroond!) heeft daar zeker aan bijgedragen. In deze documentaire vertellen zes Nederlandse oud-SS-ers voor het eerst openlijk over hun motieven, hun (wan-) daden, hun ervaringen aan het (Oost-) front en hun worsteling met de herinneringen uit het verleden. Verschillende van de zogenaamde Zwarte Soldaten blijken vandaag de dag nog altijd overtuigd te zijn van de juistheid van de antisemitische en racistische opvattingen van het nationaalsocialisme. Anderen worstelen met de keuzes die ze vroeger maakten.

Voorafgaand aan de film zal vaste gastspreker militair historicus Johan van Doorn uit Sommelsdijk een inleiding verzorgen over het onderwerp van deze avond als onderdeel van de collectieve herinnering van ons foute immateriële erfgoed van de Tweede Wereldoorlog.

Net als vorig jaar in december, heeft de stichting ook tijdens deze filmavond weer aan de inwendige mens gedacht. De bezoekers worden in de pauze getrakteerd op een overheerlijk plakje cake, gesneden van een heuse WO2GO logo-cake, verzorgd door cakebakker van der Spoel uit Stellendam.

Programma
19:30 – 20:00 zaal open

20.00 welkom door Dennis Notenboom

20:00 – 20:15 inleiding door Johan van Doorn

20:15 – 20:40 documentaire ‘Zwarte Soldaten’ deel 1

20:40 – 21:00 pauze met cake van Cakebakkerij Van der Spoel

21:00 – 21:25 documentaire ‘Zwarte Soldaten’ deel 2

21:25 - 21:45 vooruitblik WO2GO in 2018 door Dennis Notenboom

21:45 – 22:30 napraten

Aanmelden

Let op, de filmavond wordt georganiseerd op een nieuwe locatie, namelijk de zaal van het verenigingsgebouw de Poort, Voorstraat 14, in Melissant. Entree is GRATIS, maar reserveren is VERPLICHT en kan bij stichting WO2GO via de mail of telefonisch via Dennis Notenboom op 06-51 859 641.

Foto: Theo Zeestraten (rechts) (geb. 1924) kwam in 1941 in dienst bij de Waffen-SS en woont sinds 1946 in Duitsland. Hij begrijpt niet waarom hij wordt gezien als landverrader. In 'Zwarte Soldaten' vertelt hij over zijn ervaringen.